Παρασκευή 23 Μαρτίου 2012

Η λίστα με τους 4

Συναντιέμαι με τον Μάνο στα τέλη Γενάρη. Έχω να τον δω κάτι μήνες. Έχω να τον δω από τον τον Αύγουστο.

....................................................................................................................................................................

Τον Μάνο τον ξέρω από παιδί. Από τις κοινές γειτονιές που παίζαμε. Παίζαμε το παιχνίδι "τα παντοφλάκια" το οποίο παίζεται έτσι: Εντοπίζεις οποιοδήποτε άχρηστο αντικείμενο σου τραβάει την προσοχή. Το περισυλλέγεις. Ανεβαίνεις με το ασανσέρ σε κάποιον τυχαίο όροφο κάποιας τυχαίας πολυκατοικίας. Επιλέγεις το διαμέρισμα απέναντι από την πόρτα του ασανσέρ και αποθέτεις το άχρηστο αντικείμενο στο χαλάκι της εξώπορτας. Χτυπάς το κουδούνι και επιστρέφεις τρέχοντας στο πάλαι ποτέ τεχνολογικό θαύμα. Πατάς το μπουτόν με την ένδειξη ισόγειο και μόλις το ασανσέρ κατέβει τόσο ώστε η κάτω χαραμάδα της πόρτας να είναι στο ύψος των ματιών σου, πατάς το κόκκινο μπουτόν με την ένδειξη στοπ. Από εκεί παρακολουθείς με ασφάλεια τα απορημένα παντοφλάκια του ενοίκου να προσπαθούν να καταλάβουν τι γυρεύει η ξεχαρβαλωμένη καρέκλα στην πόρτα τους.

Ο Μάνος πια δεν παίζει παντοφλάκια. Ο Μάνος περνάει την μέρα του καταβροχθίζοντας αλκοόλ, χόρτο και βιβλία. Ο Μάνος περνάει την ζωή του καταναλώνοντας αλκοόλ, χόρτο και βιβλία. Ο Μάνος καταπίνει βιβλία. Αποστηθίζει ολόκληρα κεφάλαια και τα παραθέτει σε οποιαδήποτε στιγμή θεωρεί πως αρμόζει.

Ο Μάνος περνάει τις διακοπές του χωρίς διάβασμα παρά μόνο με χόρτο και αλκοόλ. Προσπαθώντας να βρει την ισορροπία ανάμεσα σε μέθη και μαστούρα. Ξυπνάει κάθε πρωί λες και το προηγούμενο βράδυ δεν έχει πιει τίποτα. Στρίβει ένα τσιγαράκι. Περισσότερο χόρτο και λίγο καπνό για να μην σβήνει. Το ρουφάει αδηφάγα. Διαμαρτύρεται πως την άκουσε παραπάνω από όσο υπολόγιζε. Ανοίγει το μπουκάλι με το κρασί. Ρουφάει μισό λίτρο σε στυλ σφηνάκι. Διαμαρτύρεται πως τώρα υπερισχύει το κρασί. Ξαναρουφάει το τσιγάρο του. Ο Μάνος κάθεται αραγμένος στην ίδια θέση ενώ τα σύννεφα πίσω του αλλάζουν σχηματισμούς και ο ήλιος αγκομαχάει να φτάσει από την μια άκρη του ουρανού ως την άλλη. Ο Μάνος κάθεται αραγμένος στην ίδια θέση πασχίζοντας να βρει την ισορροπία ανάμεσα σε μέθη και μαστούρα. Πασχίζοντας να βρει την χρυσή τομή. Ματαιοπονεί. Μόνο όταν έρθει το βράδυ αρχίζει λίγο να τον καταβάλει η κούραση την προσπάθειας. Μπερδεύει λίγο τα λόγια του, μιλάει πιο δυνατά, εκσφενδονίζει κανένα άδειο μπουκάλι. Μετά κοιμάται και το επόμενο πρωί πάλι σαν να μην τρέχει τίποτα, ξυπνάει και συνεχίζει την προσπάθεια του μέχρι το βράδυ.

Ο Μάνος στις διακοπές του είναι παρέα με τον Άγγελο. Ο Άγγελος στην ζωή του έχει εισπνεύσει περισσότερη τετραϋδροκανναβινόλη παρά οξυγόνο. Ο Άγγελος κάνει συνεχώς κύκλους. Γύρω από τον εαυτό του ή γύρω από το τραπέζι. Ο Άγγελος ζέχνει από απόσταση. Από τα κάτω βλέφαρα του προσπαθούν να μείνουν γαντζωμένες η κατάθλιψη και η μαστούρα όλων των περασμένων αιώνων. Τα δόντια του δεν χωρίζονται από κενά. Μια κίτρινη στρώση, αποτέλεσμα χρόνιας αδιαφορίας για την στοματική υγιεινή, τα κάνει να μην ξεχωρίζουν μεταξύ τους. Ο Άγγελος δεν τρώει. Τρώει μόνο μπέικρολς ποτισμένα με LSD και σοκολατένια πουράκια για επιδόρπιο. Αυτή είναι η δίαιτα του Άγγελου.  

Ο Άγγελος πιστεύει πως δεν χρειάζεται τροφή. Ο Άγγελος πιστεύει πως στις 17 Ιανουαρίου θα γίνει αυτός ο μοναδικός και κυρίαρχος θεός. Τότε όπου επιτέλους θα λήξει η τιμωρία που του επέβαλαν οι υπόλοιπου θεοί καθώς δημιούργησε στον τόπο που δεν έπρεπε να δημιουργήσει! Στις 17 Ιανουαρίου ο Άγγελος θα μεταμορφωθεί.

....................................................................................................................................................................

Συναντιέμαι με τον Μάνο στα τέλη Γενάρη. Έχω να τον δω από τότε. Από τον Αύγουστο. Μιλάμε. Δεν τον ρωτάω αν κατάφερε να βρει την ισορροπία του. Μου λέει για τα βιβλία που διάβασε. Μου απαγγέλλει ολόκληρα κατεβατά. Από ποίηση, από λογοτεχνία, από ιστορία και από την Κοινωνία του Θεάματος! Τον ρωτάω για τον Άγγελο. Τον ρωτάω αν τελικά έγινε θεός. Μου λέει ο Άγγελος είναι στο ψυχιατρείο. Στις 17 Γενάρη πήγε στο δωμάτιο και άρχισε να διαβάζει δυνατά την Αποκάλυψη. Μετά την έκλεισε ουρλιάζοντας και πήγε στο σαλόνι. Εκεί προσπάθησε να σκοτώσει την μαμά του, τον μπαμπά του, τον παππού του, την γιαγιά του αλλά ακόμα και την θεία του η οποία δεν ήταν στην λίστα με τους τέσσερις!! Χτυπούσε το κεφάλι του πατέρα του μέχρι να βγει αίμα και δεν έβγαινε και όλο χτυπούσε και όλο δεν έβγαινε! Τώρα το κεφάλι του είναι διπλό. Όλη στην οικογένεια είναι τραυματισμένοι! Ακόμα και η θεία που δεν ήταν στην λίστα με τους τέσσερις!

Παραβλέπω το γεγονός πως ο Μάνος ήξερε για αυτήν την "λίστα με τους 4" και δεν έκρινε σκόπιμο να ειδοποιήσει τους άμεσα ενδιαφερόμενους και τον ρωτάω: Και τώρα; Μου απαντάει: Μίλησα μαζί του στο τηλέφωνο. Τώρα οι υπόλοιποι τρόφιμοι τον πιστεύουν για προφήτη. Λέει πως θα τους ελευθερώσει όλους! Στα επισκεπτήρια κλαίει και ζητάει από τους γονείς του να τον συγχωρέσουν. Τους λέει πόσο μετάνοιωσε. Πιστεύει πως μόνο έτσι θα βγει γρήγορα για να καταφέρει τελικά να τους σκοτώσει...    

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

κάπου αντάμωσα τη λήθη..
και γέλασα..!

για επικοινωνία

tassiosthita@gmail.com